Diverses ciutats se sumen a la commemoració del Dia Mundial del Poble Gitano

Barcelona acull un conjunt d'activitats, espectacles i xerrades "per donar a conèixer la realitat i la cultura del poble gitano"


Avui es commemora el Dia Mundial del Poble Gitano, una celebració que té lloc a diferents països del món des del 1971 i que és un reconeixement a la història, la llengua i la cultura d'aquest poble. A Catalunya, el Consell Municipal del Poble Gitano organitza un macroesdeveniment a Barcelona.

Es tracta d'un seguit d'activitats, espectacles i xerrades que "volen donar a conèixer a tothom la realitat i la cultura del poble gitano, una cultura rica, diversa i amb uns valors que formen part de la cultura del nostre país i que ens connecten amb un poble que té molt per oferir i que vol ser més present a la nostra societat", expressen des de l'organització. Els actes, que ja van començar ahir amb una taula rodona, s'allargaran fins diumenge 12 d'abril, amb la projecció del documental 'Triana pura y pura' de Ricardo Panchón.

Avui, 8 d'abril, és el plat fort del Dia Internacional del Poble Gitano. A primera hora del matí, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha rebut al seu Departament diverses entitats gitanes, a qui ha felicitat per la seva tasca, i ha mostrat el seu suport a aquest col·lectiu: "les dones gitanes heu trencat els estereotips. Feu una gran feina i em tindreu al vostre costat". A dos quarts d'11 el Parlament de Catalunya també ha celebrat un acte al qual han assistit la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i el president de la FAGiC, Simón Montero, entre altres membres d'entitats gitanes.

A partir de dos quarts d'una del matí s'inicien els actes organitzats pel Consell Municipal del Poble Gitano amb una cerimònia floral acompanyada d'una encesa d'espelmes i llançament de pètals al riu Besòs. Hores més tard, de les 6 de la tarda a les 11 del vespre, la Font Màgica de Montjuïc reunirà diversos espectacles, que finalitzaran amb una vetllada musical a partir de dos quarts de 9 del vespre. Per a més informació, podeu consultar la programació de la jornada.

Actes repartits per tot Catalunya

No només Barcelona acull actes en motiu del Dia Internacional del Poble Gitano. Ciutats com Girona i Sabadell, entre altres, també han volgut aportar el seu granet de sorra en la commemoració d'aquest dia. La comissió del 8 d'abril, un grup de ciutadans que compta amb el suport de l'associació de veïns de la Font de la Pólvora, organitza a Girona un seguit d'activitats culturals del 4 al 25 d'abril. Des d'exposicions de fotografia a càrrec de Martí Artalejo i Jesus Salinas fins a lectures de contes i altres activitats infantils conformen el programa. 

Sabadell també acull diversos actes des del 28 de març fins al 12 d'abril. Durant el dia d'avui, Ràdio Sabadell (94.6 FM) emet un programa especial en directe dedicat al poble gitano. Per altra banda, l'Oficina de Drets Civils ha preparat un recull de diferents articles, enllaços, recursos i material relacionat amb la dona gitana.

El col·lectiu gitano, la minoria ètnica més nombrosa a Europa

El Dia Mundial del Poble Gitano commemora el primer congrés gitano internacional, celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971 i on es van consensuar la bandera del poble gitano i el seu himne. Un altre dels aspectes que es van tractar en aquell congrés fou l’Holocaust gitano durant el període nazi, on van ser assassinades entre 250.000 i 500.000 persones d'aquest col·lectiu.

Actualment els gitanos representen la minoria ètnica més nombrosa a Europa. Són unes 10 milions de persones repartides per diferents països. Espanya és un dels estats on hi viuen més persones d'aquesta comunitat, aproximadament 650.000.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article